Σκύλος και εντολές. Τι πρέπει να αποφεύγουμε;

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έχουν προσπαθήσει να μάθουν στον σκύλο τους διάφορες εντολές προκειμένου να επικοινωνήσουν μαζί του. Όταν δεν υπάρχει σωστή καθοδήγηση είναι φυσικό και επόμενο να γίνονται άθελα μας αρκετά λάθη που καλό θα ήταν να αποφεύγουμε.

Τα πιο σημαντικά λάθη είναι τα εξής

1. Συμβουλευόμαστε το διαδίκτυο

Το διαδίκτυο είναι μια τεράστια πηγή πληροφοριών με πολλά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Όσο αφορά την εκπαίδευση σκύλων όχι μόνο δεν μπορεί να μας καθοδηγήσει σωστά αλλά μπορεί πάρα πολύ εύκολα να μας μπερδέψει. Η εκπαιδευτική διαδικασία θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, να προσαρμόζεται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με τον κάθε σκύλο και άνθρωπο και να εφαρμόζεται εκεί που ζουν και δραστηριοποιούνται καθημερινά. Τέλος το να μάθουμε στον σκύλο μας να κάθεται ή να ξαπλώνει μέσα στο σπίτι δεν σημαίνει ούτε ότι θα είναι ήρεμος μέσα σε αυτό, ούτε ότι θα είναι συνεργάσιμος στην βόλτα. Αυτό που προέχει λοιπόν είναι δημιουργήσουμε έναν σκύλο με ισορροπημένες συμπεριφορές και σε δεύτερη φάση να τον εκπαιδεύσουμε σε διάφορες εντολές.

2. Νομίζουμε οτι μας καταλαβαίνει όταν του μιλάμε

Η ικανότητα του σκύλου μας να καταλαβαίνει την ανθρώπινη διάλεκτο σε οποιαδήποτε γλώσσα χωρίς να εκπαιδευτεί είναι αντίστοιχη της δικής μας να γράφουμε και να διαβάζουμε χωρίς να πάμε σχολείο. Τι θα καταλαβαίναμε και πώς θα αντιδρούσαμε αν κάποιος μας μιλούσε συνεχώς σε μία γλώσσα που δεν ξέρουμε; Στον κόσμο του σκύλου οι λέξεις αποκτούν συγκεκριμένη έννοια όταν γνωρίζουμε τον τρόπο για να τις συνδέσουμε με συγκεκριμένες συμπεριφορές. Με άλλα λόγια για να καταλάβει ο σκύλος μας το τι θέλουμε από αυτόν πρέπει να του μιλήσουμε σε μία γλώσσα που πραγματικά μπορεί να καταλάβει

3. Επαναλαμβανόμαστε

«Ο σκύλος μου με ακούει αλλά όχι πάντα». «Ο σκύλος μου με ακούει αλλά πρέπει να του πω την ίδια εντολή πολλές φορές». Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται επιλεκτική υπακοή και είναι κάτι που αναφέρεται πάρα πολύ συχνά. Αν ο σκύλος κάθεται την μία ακούγοντας την εντολή τρεις φορές και την άλλη ακούγοντας την τέσσερις φορές τότε γιατί να κάτσει την επόμενη φορά με την πρώτη; Οι επαναλαμβανόμενες εντολές μαρτυρούν είτε ότι ο σκύλος δεν κατανοεί απολύτως την εντολή είτε ότι την ξέρει αλλά επιλέγει να μην συνεργαστεί. Το μόνο που καταφέρνουμε με αυτόν τον τρόπο είναι άθελα μας να αποδυναμώνουμε τις εντολές και την μεταξύ μας επικοινωνία.

4. «Ακυρώνουμε» τις εντολές

Κατά την διάρκεια των καθημερινών «συνομιλιών» μας με τον σκύλο αναφέρουμε διάφορες εντολές χωρίς να το θέλουμε, κάτι που όπως η επανάληψη που προαναφέραμε τις αποδυναμώνει. Για παράδειγμα όταν πηδάει πάνω μας αντί να του πούμε «μη» τις περισσότερες φορές του λέμε «κάτσε», ενώ όταν γίνεται κουραστικός συχνά του λέμε «έλα τώρα».

5. Μία εντολή, πολλές λέξεις

Η κάθε μία εντολή που μαθαίνουμε στον σκύλο μας θα πρέπει να συνδέεται με μία μόνο συγκεκριμένη λέξη. Όσο πιο απλή και ξεκάθαρη είναι η επικοινωνία μας τόσο το καλύτερο. Συνεπώς δεν τον βοηθάμε όταν θέλουμε να έρθει σε εμάς και την μία του λέμε «έλα» και την άλλη «εδώ» ή «έλα εδώ». Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με την χρήση των λέξεων «μη», «όχι», «τι σου έχω πει εγώ;» κτλ.

6. Πολλές εντολές σε πολύ λίγο χρόνο:

Ο τρόπος που μαθαίνουμε είναι εντελώς διαφορετικός από τον τρόπο μάθησης του σκύλου. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο σκύλος χρειάζεται πολλές περισσότερες επαναλήψεις και πολύ περισσότερο χρόνο για να μάθει κάτι που εμείς θεωρούμε εύκολο και απλό. Με το να αγνοούμε αυτά τα γεγονότα και με το να υπερεκτιμούμε τις αγνώστου προελεύσεως πληροφορίες γύρω από την εκπαίδευση τον μπερδεύουμε και τον αδικούμε.

7. Του φωνάζουμε

Όταν δεν συνεργάζεται το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να σηκώσουμε τον τόνο της φωνής μας για να μας «ακούσει». Είναι γνωστό ότι η ακοή του σκύλου είναι πολύ πιο ευαίσθητη από την ανθρώπινη, επομένως το μόνο που καταφέρνουμε σε αυτήν την περίπτωση είναι να τον στρεσάρουμε ή να τον φοβίσουμε. Το κλειδί στην εκπαίδευση είναι ο σκύλος και να ξέρει αλλά και να θέλει να κάνει αυτό που του ζητάμε. Ένας σκύλος θα εκτελέσει πολύ πιο εύκολα και γρήγορα μια εντολή όταν του την έχουμε μάθει με σωστό τρόπο και όταν μπορεί να κερδίσει κάτι μέσα από αυτό.

8. Τον διορθώνουμε χωρίς να καταλαβαίνει το γιατί

Για να διορθώσομυε μια συμπεριφορά πρέπει πρώτα να είμαστε σίγουροι ότι ο σκύλος μας την ξέρει 100%. Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω το να διορθώνουμε έναν σκύλο που δεν έχει εκπαιδευτεί μέσω μιας σωστής και ολοκληρωμένης διαδικασίας είναι σαν να βάζουμε εξισώσεις σε ένα μικρό παιδί και να απορούμε ή να to μαλώνουμε επειδή δεν μπορεί να τις λύσει.

Για να αλλάξει ο τρόπος που ο σκύλος βλέπει τα πράγματα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τον τρόπο που του τα δείχνουμε. Όταν εκπαιδεύουμε έναν σκύλο το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σκεφτόμαστε σαν άνθρωποι.

Στην DogsUp εκπαίδευση δεν σημαίνει μόνο εντολές. Είτε αφορά στην εκπαίδευση κουταβιών είτε αφορά στην βασική εκπαίδευση ενήλικων σκύλων, η εκμάθηση των ετνολών αποτελεί ένα από τα μέρη της εκπαίδευσης καθώς εξίσου σημαντική είναι η κοινή εκπαίδευση σας αλλά και η δημιουργία ενός ευτυχισμένου και ισορροπημένου σκύλου που να μπορεί να ενταχθεί ως ενεργό μέλος στην οικογένεια και τη ζωή σας.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Εκπαίδευση Σκύλων DogsUp
Αρετή Δένδια | Παναγιώτης Σκέρλος

Videos

back to top