Σκυλοπάρκα. 6 λόγοι για να τα αποφύγεις

Η έννοια των σκυλοπάρκων

Με τον όρο <<σκυλοπάρκα>> εννοούμε είτε δημόσιους χώρους που έχουν εξ αρχής δημιουργηθεί για να συγκεντρώνονται άνθρωποι με τους σκύλους τους είτε δημόσιους χώρους όπως πλατείες και γηπεδάκια που έχουν <<ανεπίσημα>> μετατραπεί σε τέτοια με σκοπό την εκτόνωση και την <<κοινωνικοποίηση>> των σκύλων. Η αλήθεια είναι ότι ενώ η πρώτη σκέψη για αυτούς τους χώρους μπορεί να είναι θετική, αφού ο καθένας θα σκεφτεί ότι είναι χώροι μέσα στους οποίους οι σκύλοι απλά χαίρονται και παίζουν, στην πραγματικότητα κρύβουν πάρα πολλές παγίδες τόσο για τον σκύλο μας όσο και για την σχέση μας με αυτόν. 

Οι 6 πιο σημαντικοί λόγοι για τους οποίους το να επισκεπτόμαστε τα σκυλοπάρκα δεν είναι καλή ιδέα είναι οι εξής

1. Κίνδυνος τραυματισμού

Οι περισσότεροι σκύλοι σε αυτά τα πάρκα είναι σκύλοι που δεν έχουν εκπαιδευτεί, σκύλοι που έχουν προβληματικές συμπεριφορές και με ιδιοκτήτες που νομίζουν ότι μπορούν να τους ελέγξουν στο 100%. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι λίγοι είναι αυτοί που μπορούν ελέγξουν τον σκύλο τους, ενώ κανένας δεν μπορεί να ελέγξει τους σκύλους των άλλων. Σε ένα τόσο ανεξέλεγκτο περιβάλλον το θέμα δεν είναι το αν θα γίνει κάποιος τσακωμός ανάμεσα στους σκύλους, αλλά το πότε. Ο κίνδυνος τραυματισμού βέβαια δεν αφορά μόνο τους σκύλους αλλά και τους ανθρώπους, αφού σε περίπτωση που γίνει σκυλοκαβγάς είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τραυματιστούν και οι άνθρωποι που θα προσπαθήσουν να τους χωρίσουν.

2.  Κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος 

Στις περιπτώσεις ανεπαρκώς περιφραγμένων σκυλοπάρκων ο κίνδυνος για τους σκύλους είναι τεράστιος καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χαθούν, να προκαλέσουν τροχαίο ή να τραυματιστούν. Όσο αφορά την χώρα μας, συγκριτικά με τον αριθμό των ιδιόκτητων σκύλων που ολοένα και αυξάνονται, τα δημόσια πάρκα είναι ελάχιστα ενώ τα πραγματικά ασφαλή και σωστά περιφραγμένα πάρκα ακόμα λιγότερα.

3. Ενίσχυση φόβου και στρες

Όπως εμείς οι άνθρωποι δεν συμπαθούμε όλους τους ανθρώπους, έτσι και οι σκύλοι δεν θέλουν ή δεν έχουν την ανάγκη να γίνουν φίλοι με όλους τους σκύλους. Πολλοί σκύλοι φοβούνται, στρεσάρονται και δεν μπορούν να διαχειριστούν την παρουσία άλλων σκύλων, ενώ την ίδια στιγμή καταπιέζονται από τους ανθρώπους τους για να έχουν μια ήρεμη και σταθερή συμπεριφορά μέσα σε ένα υπερβολικά ασταθές περιβάλλον. Το αποτέλεσμα είναι να χάνουν την εμπιστοσύνη τους απέναντι στους ανθρώπους τους, οι οποίοι δείχνουν να μην τους καταλαβαίνουν και να μην μπορούν να τους προστατέψουν από μια τόσο δύσκολη κατάσταση.

4. Ενίσχυση ή απόκτηση ανεπιθύμητων συμπεριφορών

Οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα τα οποία έχουν την τάση να λειτουργούν ως μονάδες μέσα σε μια ομάδα ατόμων (ανθρώπων ή σκύλων), από τα οποία επηρεάζονται και μαθαίνουν να συμπεριφέρονται μέσω του μιμητισμού. Έτσι ένα περιβάλλον όπως αυτό των σκυλοπάρκων που πολλές φορές μοιάζει με αρένα μέσα στην οποία οι σκύλοι ξεφεύγουν από τα όρια (παίζουν άγρια, γρυλίζουν, δαγκώνουν, δαγκώνονται, διεκδικούν παιχνίδια, αντικείμενα κτλ.), μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την συμπεριφορά του σκύλου μας με αποτέλεσμα είτε να ενισχυθούν ανεπιθύμητες συμπεριφορές που ήδη έχει είτε να εμφανιστούν ανεπιθύμητες συμπεριφορές που δεν είχε στο παρελθόν (κυριαρχικότητα, επιθετικότητα, φύλαξη πόρων, φοβίες κ.α.).

5. Ενίσχυση της επιλεκτικής υπακοής

Ένας σκύλος που αλληλεπιδρά ανεξέλεγκτα με όλους τους ανθρώπους και με όλους τους σκύλους δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει ταυτόχρονα και με τον άνθρωπο του, καθώς όσο αυξάνεται η «αξία» των ερεθισμάτων τόσο μειώνεται η προσοχή του σε αυτόν. Όταν λοιπόν ο σκύλος μας παίζει με άλλους σκύλους και εμείς τον καλούμε να έρθει σε εμάς, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να τον κάνουμε να μην μας ακούει καθόλου ή να μας ακούει επιλεκτικά.

6. Ενίσχυση της <<αντικοινωνικότητας>>

Ένας σωστά κοινωνικοποιημένος σκύλος αντιμετωπίζει τα υπόλοιπα ζώα και τους ανθρώπους απλά σαν ένα κομμάτι του περίγυρου του, χωρίς φόβο, στρες ή επιθετικότητα και χωρίς να έχει την τάση να αλληλεπιδράσει. Ένας τέτοιος σκύλος μπορεί να απολαύσει περισσότερες και μεγαλύτερες βόλτες, αλλά και να συνοδέψει τον άνθρωπο του σε διάφορες δραστηριότητες μέσα στην καθημερινότητα. Όταν εντός του πάρκου τον αφήνουμε να παίζει ανεξέλεγκτα με όλους τους σκύλους και να παίρνει χάδια από όλο τον κόσμο ενώ εκτός του πάρκου τον μαλώνουμε κάθε φορά που προσπαθεί να κάνει ακριβώς το ίδιο, τότε όχι μόνο δεν τον κοινωνικοποιούμε σωστά αλλά τον μπερδεύουμε και τον αδικούμε.

Συμπερασματικά 

Τα πάρκα σκύλων εγκυμονούν πάρα πολλούς κινδύνους για την ασφάλεια του σκύλου μας, μπορούν να ενισχύσουν ή και να δημιουργήσουν πολλές ανεπιθύμητες συμπεριφορές, αλλά και να χαλάσουν την μεταξύ μας σχέση και επικοινωνία.

Εναλλακτικές λύσεις

α. Για να συνδυάσεις την σωστή κοινωνικοποίηση με την εκτόνωση του σκύλου σου μπορείς να επισκεφθείς ένα σκυλοπάρκο με 1-2 συγκεκριμένους και ισορροπημένους σκύλους γνωστών, φίλων ή συγγενών σου. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να προσέξετε: 

  • Να μην υπάρχουν «τρόπαια» ανάμεσα στους σκύλους (όπως λιχουδιές, παιχνίδια κτλ.) που ίσως να προσπαθήσουν να φυλάξουν ή να  διεκδικήσουν
  • Να μην ξεφύγει η ένταση του παιχνιδιού ανάμεσα τους
  • Να απομακρύνετε τον σκύλο που δείχνει να φοβάται
  • Να απομακρύνετε τον σκύλο που προσπαθεί να επιβληθεί στους άλλους σκύλους

β. Μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτούς τους χώρους σε ώρες που συνήθως δεν υπάρχουν άλλοι σκύλοι χρησιμοποιώντας παιχνίδια όπως μπάλες, tugs και frisbee. Το παιχνίδι με τον σκύλο μας δεν βοηθάει μόνο στην εκτόνωσή του αλλά και στην ενίσχυση του μεταξύ μας δεσίματος.

γ. Μπορείς να εκτονώσεις τον σκύλο σου σε άλλους περιφραγμένους ή κλειστούς χώρους εφόσον είναι ασφαλής (πυλωτή, parking κ.α.) ή και σε χώρους ανοιχτούς πάντα και μόνο με την χρήση μεγάλου ιμάντα (σταθερού ή πτυσσόμενου).

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Εκπαίδευση Σκύλων DogsUp
Αρετή Δένδια | Παναγιώτης Σκέρλος

back to top